Contul tău ROeID

Crează-ți și tu un cont ROeID pentru a accesa serviciile digitale ale instituțiilor publice printr-un singur click, de fiecare dată când găsești butonul „Autentificare cu ROeID” într-un site sau o aplicație guvernamentală.
Datele sunt în siguranță
O identitate pentru toate instituțiile
Acces facil la serviciile electronice

Activeaza identitatea in 5 pasi!

1. Deschizi aplicația și introduci datele personale

O fotografie a buletinului e suficient ca să extragem informațiile necesare activării identității digitale. Informații precum nume, prenume, CNP, seria și numărul de buletin vor fi folosite pentru a verifica autenticitatea informațiilor.

2. Faci un selfie cu fața ta

O fotografie selfie din aplicație de pe telefonul mobil este folosită pentru a verifica similaritatea cu fotografia din buletin. 

3. Filmezi un clip video mișcând capul

Inregistrăm un video în care te invităm să rotești capul in 3 direcții alese aleator de aplicația de pe telefon. Nu mișca foarte mult capul, asigură-te ca vei vedea mereu ambii ochi in filmarea de pe ecran astfel încat fața să fie tot timpul vizibilă pe ecranul telefonului. 

4. Filmezi in continuare cartea de identitate

Înregistram in continuarea filmării miscarea buletinului in fața camerei video. Este important să iti vezi fata tot timpul in cadrul acestui proces iar cartea de identitate să fie pozitionată cât mai bine încadrată în dreptunghiul indicat pe ecran.

5. Înregistrezi un clip audio-video în care citești textul afișat de aplicație

Înregistram un video in care te invităm să citești răspicat, tare și foarte clar cuvintele indicate pe ecran. Este timp suficient, nu te grăbi și nu apropia telefonul mai mult decât până acum, se va auzi suficient de bine.

Unde pot folosi?

Poți folosi ROeID în platformele informatice administrate de instituțiile publice așa cum folosești acum contul Facebook sau Google pentru a te autentifica în alte platforme private. ROeID este interconectată cu Ghișeul.ro, PCUe, ANRE si alte platforme ale primăriilor.

Întrebări frecvente relevante

Ce este necesar ca sa îmi activez identitatea digitală ROeiD?
Aveți nevoie de un telefon smartphone Android sau iPhone și de cartea de identitate. Folosind aplicația ROeID instalata pe telefonul mobil veți face o poza la cartea de identitate, o poza selfie cu fața dumneavoastră precum și un film de 20 de secunde în care veti misca poziția capului dupa cum vi se solicită pe ecran.
Cât durează tot procesul?
În aplicatie vei petrece cateva minute până cand veti trimite informațiile necesare. Aprobarea identitatii se întampla de obicei in câteva minute, cu exceptia perioadelor in care echipa noastră nu lucreaza.
La ce folosește identitatea digitala?
Majoritatea siturilor web din România folosesc un user și o parolă ca să autentifice utilizatorii. Identitatea ROeID inlocuiește toate aceste lucruri într-unul singur. O singura parola pentru toate siturile web ale statului român.
Cum trebuie sa mișc capul?
Mișcarea capului trebuie facută astfel încât ambii ochi să se vadă tot timpul în imagine. Nu intoarceți capul daca nu puteți vedea telefonul cu ambii ochi. Doar atât!
Nu reusesc, tot primesc mesaj de refuz, ce pot face?
Informațiile pe care ni le trimiți sunt verificate amanunțit de sistemul nostru informatic. Foarte probabil luminozitatea si claritatea fotografiilor carții de identitate și a filmului nu este suficient de bună pentru a permite o identificare a informațiilor furnizate. Mergi aproape de o sursa de lumină și efectuează pozele cu lumina în spatele camerei. Ai grijă sa nu fie reflexii luminoase pe cartea de identitate atunci când o fotografiezi. Prezintă cartea de identitate in original in timpul înregistrării video conform instrucțiunilor de pe ecran. Citește răspicat, tare și foarte clar cuvintele indicate pe ecran. Nu apropia telefonul de tine. Imaginea ta tebuie sa fie vizibilă atunci cand vorbești.
Nu ai gasit ce cautai?
Vezi mai multe
Copyright Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei